Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش دیده بان شفافیت و عدالت؛ محسن جلواتی قائم مقام دیده بان شفافیت و عدالت در گفتگو با برنامه راهبرد سیزده رادیو گفتگو شفافیت را لازمه عبور از بحران کنونی دانست و از دولت آینده خواست تا در همه موارد به غیر از موارد امنیتی و نظامی با مردم صادق باشد. به گزارش دیده بان شفافیت و عدالت؛ متن این مصاحبه در ادامه می آید: 

جلواتی گفت: مطالبه ای که مردم در زمان انتخابات از روسای دولت ها دارند این است که بتوانند فارغ از گرایش های سیاسی به خواسته های مردم توجه کرده و در رفع مشکلات آنها تمام تلاش خود را بکار گیرند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ادامه داد: پس از رای آوری نیز توقع مردم این است که رئیس جمهور منتخب به طور شفاف به شعارهایی که داده است، عمل کند که این اقدام، عمل به منویات مقام معظم رهبری نیز می باشد.

قائم مقام دیده بان شفافیت و عدالت با بیان اینکه بحث ما تنها شفافیت برای دولت نیست بلکه برای کل حاکمیت است، افزود: اما بدلیل اینکه اکثر امور جاری مردم در قوه مجریه اتفاق می افتد و رئیس این قوه نیز از طریق رأی مردم انتخاب می شود، باید راهبرد آن بر مبنای یک شفافیت در شعار و عمل باشد.

جلواتی بیان داشت: مجلس انقلابی فعلی در حوزه شفافیت خوب عمل نکرد زیرا نمایندگان به طرح شفافیتی که توسط کمیسیون آیین نامه داخلی مجلس وضع شده بود رای ندادند؛در حالیکه همین نمایندگان پیش از ورودشان با شعار شفافیت انتخاب شدند.

وی ادامه داد: دیده بان شفافیت و عدالت در زمان ثبت نام منتخبین نمایندگی مجلس تعهدنامه ای تحت عنوان پویش مجلس شفاف تهیه و تنظیم کرده بود و بسیاری از افرادی که اکنون نماینده این دوره مجلس هستند این تعهدنامه را امضا کردند و تعهد دادند تا در عملکرد، رفتار و رای هایشان شفاف باشند، اما متاسفانه این طرح در مجلس تنها با اختلاف سه رای ، تصویب نشد.

 قائم مقام دیده بان شفافیت و عدالت با بیان اینکه اگر دولت صادق باشد، مردم نیز کاستی ها را تحمل می کنند ، گفت: هم اکنون دولت مردی سخنی می گوید و سپس اسنادی آشکار می شود که خلاف آن سخنان را به اثبات می رساند. این گونه رفتارها باعث می شود تا مردم به آن مسئول اعتماد نکنند.؛ بنابراین وقتی صداقت و شفافیت نباشد نمی توان در آن فضای کدر اعتمادسازی کرد.

جلواتی در ادامه با بیان اینکه باید با دزدان یقه سفید مبارزه کرد زیرا آنان موجب سلب امنیت اقتصادی،اجتماعی و یا امنیتی در کشور می شوند، بیان داشت: سارقان یقه آبی ،آن دسته از دزدانی که اموال شخصی مثل طلا و جواهرات و.. را به یغما می برند، در فضای تاریک سرقت می کنند و با اینکه تا حدی موجب نگرانی مردم می شوند،اما ضرر چندانی به جامعه نمی زنند، می توان از نیروی انتظامی آمار این تعداد سرقت ها را گرفت. اما دزدان واقعی کسانی هستند که با یک امضاء طلایی و با یک اقدام که در فضای غبارآلود و غیرشفاف انجام می دهند، هزاران میلیارد تومان از اموال عمومی را به یغما می برند.

وی ادامه داد: برای نمونه در ماه های گذشته دولت به نهاده های دامی جهت کاهش قیمت مرغ، ارز 4200 تومانی اختصاص داد. نکته اینجاست که ارز ترجیحی مذکور تنها به 15 نفر اختصاص یافت به طوریکه مابه تفاوت ارز دولتی با ارز آزاد چیزی حدود 200 هزار میلیارد تومان شد . وقتی در پشت پرده تصمیم گرفته می شود که به تعداد خاصی از افراد ارز تعلق بگیرد نشان دهنده آن است که این تصمیم گیری در فضای غبارآلود صورت گرفته زیرا هویت افراد رانت گیرنده برای مردم مشخص نیست.

قائم مقام دیده بان شفافیت و عدالت در این باره که نباید هیچ چیز جز ،مسائل امنیتی و نظامی " از مردم مخفی شود، ابراز داشت: مردم همیشه در عرصه انقلاب، جنگ و در صحنه هایی که واقعاً حضور آنها لازم بوده، همچون انتخابات،به صحنه آمدند و موجب امنیت کشور شدند. حتما باید این حضور پاسخی داشته باشد و آن هم محرم بودن به مسائل نظام است.

جلواتی در ادامه به تحریم ها و مشکلات ناشی از آن اشاره کرد و افزود: در اثر تحریم های ظالمانه آمریکا مسائلی در کشور پیش آمد؛ یک سری از این مسائل محرمانه است که نباید در فضای عام جامعه گفته شود و مردم هم علت آن را به خوبی درک می کنند اما یک سری مسائل دیگر محرمانه نیست و باید با مردم درمیان گذاشته شود زیرا این امر موجب می شود تا مردم سختی ها را راحت تر تحمل کنند. مردم می دانند که اگر این سختی ها و فشارها اتفاق می افتد به این دلیل است که نظام دارد در جایی دیگر توفیقاتی کسب می کند.

وی ادامه داد: پس اگر ما با کمک مردم از این گردنه عبور کنیم قطعاً بهتر است و انشاء الله مردم با حضورشان در انتخابات و انتخاب فرد اصلح بتوانند یک دولت توانا را بر سرکار بیاورند و متقابلاً دولت آینده نیز با درک دغدغه های مردم به خصوص در حوزه معیشت بتواند این فشار سنگین را از دوش مردم بردارد. امیدواریم یک دولت جوان، پویا و چابک و از جنس مردم بر سر کار بیاید تا ما بتوانیم به تحقق این هدف برسیم.

شفافیت و مشارکت مردم

قائم مقام دیده بان شفافیت و عدالت گفت: اگر مسیری که می رویم مشخص باشد و از راه پیش رویمان افقی روشن داشته باشیم ، قطعاً درست تصمیم می گیریم ؛ بنابراین هرچه برنامه کاندیداهای آینده شفاف، عملیاتی و مدون باشد و صحبت از مواردی نشود که در توانشان نیست، مردم بیشتر اعتماد می کنند و بیشتر رأی می دهند. اما اگر مردم حس کنند رقابت بین کاندیداها برای کسب قدرت نه به منظور خدمت به مردم بلکه در جهت رسیدن به خواسته های خودشان است، نباید از آنان انتظار مشارکت حداکثری داشت.

تفاوت شفافیت و تخریب 

محسن جلواتی قائم مقام دیده بان شفافیت و عدالت بیان داشت: مرز میان شفافیت و تخریب بدین ترتیب است که شفافیت یک ارزش مثبت و جهان شمول است؛ شفافیت می تواند توسط طرف مقابل نقد شود و در این نقد مردم به چالش ها و فرصت ها آگاهی می یابند اما تخریب سیاه نمایی است و در آن نقدی دیده نمی شود و سراسر آسیب است که گهگاهی ضد امنیت نیز عمل می کند.

وی افزود: شروع اینگونه تخریب ها به انتخابات چهار دوره قبل باز می گردد . در آن زمان یک سری مسائل در کشور اتفاق افتاد و برخی آقازاده ها دست به اعمالی زدند که مردم از آن بی اطلاع بودند. پس از آن یکی از نامزدهای انتخاباتی در صداوسیما در یک مناظره زنده مواردی از این تخلفات را بازگو کرد و ساختارها را شکست . در مقابل چه این فرد و چه دیگر کاندیداها به جای اینکه مردم را از این اقدامات مطلع و برای حل آن راهکار ارائه کنند ، به صورت موردی اقدام به تخریب شخص یا اشخاص نمودند.

مزیت های سیستم شفاف در بعد امنیتی و سرمایه اجتماعی 

اگر آزادی مطبوعات،البته نه در معنای ولنگاری رسانه ای بلکه در معنای شفاف سازی، بیشتر شود و سازمان های مردم نهاد نیز تعدد یابند، این دو می توانند به عنوان چشم های بینا جامعه جهت نظارت بر دولت و حاکمیت عمل کنند که در نهایت اثربخشی در روند امور را در بر خواهد داشت. شما هم اکنون اگر از هر مسئولی بپرسید که با شفافیت موافق است یا خیر جواب مثبت می دهد اما وقتی برای مثال از آنها می خواهیم که فلان لیست را که پای آن امضای طلایی خورده است را منتشر کنند، می گویند به دلیل محرمانگی نمی توانیم افشاء کنیم. در حالی که اینگونه نیست. طبق قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات تمام مصوبات و دستورالعمل ها و شیوه نامه هایی که در دولت ها نوشته می شود باید انتشار عمومی پیدا کنند. بنابراین هرچه میزان مشارکت مردم در تصمیمات بیشتر شود و نظارت مردمی بر دولت افزایش یابد، قطعا مردم بیشتر به دولت اعتماد و ان را در پیشبرد اهدافش کمک خواهند کرد. ما در جایی غیرشفاف عمل می کنیم که قرار است تخلفی رامرتکب شوی مدر غیراینصورت نباید هیچ ابایی از شفافیت داشته باشیم.

 

 

 

 

منبع: الف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۹۸۶۷۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

توسعه شرق کشور در گرو حل مسائل مشترک استان های شرقی

به گزارش قدس خراسان، یکی از موضوعات مطرح شده در اولین جلسه شورای گفت وگو دولت و بخش خصوصی سال جاری که در اواخر فروردین ماه برگزار شد، موضوع تشکیل و حضور خراسان رضوی در شورای گفتگو دولت و بخش خصوصی شرق کشور و فواید آن برای استان بود که مورد تایید استاندار خراسان رضوی قرار گرفت. رئیس دبیرخانه شورای گفتگو دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی ضمن بیان این موضوع عنوان کرد: با توجه به محدودیت زمان در جلسات شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی مرکزی در تهران که با حضور وزیر اقتصاد به صورت یکبار در ماه برگزار می شود، طرح و حل مسائل همه شوراهای گفتگو همه استان ها زمان بر است، بنابراین یکی از راهکارها طرح مسائل مشترک استان ها با هم و تصمیم گیری در جهت حل آن ها است. علی اکبر لبافی ادامه داد: در اواخر سال ۱۴۰۱ دبیرخانه شورای گفتگو دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی به شورای مرکزی تشکیل دبیرخانه شورای گفتگو شرق کشور را پیشنهاد کرد که مورد استقبال قرار گرفت و تشکیل اولین شورای گفتگو دولت و بخش خصوصی شرق کشور به دبیرخانه خراسان رضوی تفویض و در اجرای مکاتبات و اجازه صادر شده خراسان رضوی پایلوت استان های شرق کشور شد که تا کنون حدود ۶ جلسه مشترک اثرگذار این منطقه توسط دبیرخانه ها برگزار شده و تهران هم در جریان برگزاری روند این جلسات بوده است. توسعه شرق کشور در گرو حل مسائل مشترک استان‌های شرقی وی ضمن اشاره به ویژگی های مشترک ۵ استان شرق کشور تصریح کرد: وجه مشترک مسائل توسعه استان های شرق کشور زیاد است و حل یک موضوع آن ها بر استان های دیگر اثر دارد. به عنوان مثال اگر مسائل گمرگ ماهیرود در خراسان جنوبی حل و فصل شود به تبع بر حل امور گمرگ دوغارون در خراسان رضوی هم موثر است و به نوعی هدف از تشکیل شورای گفتگو دولت و بخش خصوصی شرق تسریع در بررسی، تجمیع و رفع مشکلات اقتصادی این استان ها است. لبافی در ادامه توضیح داد: درصد توسعه و پیشرفت در استان های شرقی در یک اندازه و به نسبت سایر نقاط کشور پایین است، به عنوان مثال با وجود اینکه این استان ها در زمینه تجارت خارجی نقش اساسی دارند اما درصد بهره مندی این استان ها از بزرگراه و آزاد راه ها نسبت به بقیه مناطق کشور به ویژه غرب چه از نظر کیفیت و چه از نظر کمیت بسیار متفاوت و پایین به شمار می رود. رئیس دبیرخانه شورای گفتگو دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی در خصوص نحوه برگزاری جلسات این دبیرخانه نوپا تصریح کرد: دبیرخانه شرق کشور به صورت دوره ای در ۵ استان تشکیل می شود به عبارتی دیگر هر سال یکی از این پنج استان مسئولیت دبیرخانه مرکزی شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی شرق کشور را عهده دار خواهد شد و تعداد جلسات این شورا دو مرتبه در سال با حضور استانداران این ۵ استان است. لبافی جلسات مشترک بین استانداران و رواسای اتاق های بازرگانی استان های سیستان و بلوچستان، گلستان، خراسان رضوی، شمالی و جنوبی را هر شش ماه یک بار اعلام کرد و گفت: این جلسات به عنوان جلسات اصلی برگزار می شود و جلسات دبیرخانه ها متناسب با موضوع مشترک استان ها به صورت مجازی تشکیل جلسه خواهند داشت تشکیل خواهد شد. خراسان رضوی پایلوت دبیرخانه شرق کشور وی افزود: در ادامه و پس از طرح موضوع تشکیل شورای گفتگو دولت و بخش خصوصی شرق کشور دبیرخانه مرکزی نوشتن دستور العمل کشوری را خواستار شد و دبیرخانه شورای گفتگو دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی ضمن نوشتن دستور العمل و بنا به نظر دبیرخانه مرکزی ان را به سایر استان های کشور طی یک جلسه ویدئو کنفرانسی معرفی کرد که در نهایت با استقبال برخی استان ها مواجه شد اما به دلیل اینکه برخی از استان های دیگر ملاحظاتی در مورد تشکیل شوراهای گفتگو منطقه ای داشتند در سطح کشور محقق نشد. وی تصریح کرد: موافقت استان ها برای تشکیل قطعی این دبیرخانه وجود دارد و تنها امضای توافق نامه رسمی آن مانده که این توافق نامه یا در نمایشگاه اکسپو تهران به امضای استانداران و رواسای اتاق های بازرگانی ۵ استان شرقی خواهد رسید یا اینکه در اولین جلسه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی که به میزبانی خراسان رضوی و در مشهد برگزار خواهد شد این توافق رسمی به امضا خواهد رسید. لبافی در پایان خاطر نشان کرد: مهمترین فایده تشکیل این دبیرخانه ایجاد اتفاق نظر برای توسعه در شرق است. موضوع مهمی که اگر به صورت همزمان توسط دولت و بخش خصوصی و در ۵ استان شرقی دنبال شود طی سال های آینده شاهد اثرگذاری آن خواهیم بود. طاهره فجرداودلی

دیگر خبرها

  • دستگاه‌های مشمول شفافیت در مشترک قوای ۳گانه مشخص می‌شود
  • لزوم شفاف سازی در منابع و مصارف بودجه
  • خود را مکلف به دفاع از حقوق عامه کسانی می‌دانیم که زبان شکایت ندارند
  • شاکری: تامین اجتماعی آمار بیمه کارگران ساختمانی را شفاف ارائه دهد + فیلم
  • توضیح درباره یک خبر از دوران دفاع مقدس و محسن رضایی
  • توسعه شرق کشور در گرو حل مسائل مشترک استان های شرقی
  • فرصت خدمتگزاری به مردم بسیار محدود است
  • ابهامات مستثنی شدن قوه قضاییه، وزرا و هیات رئیسه مجلس از «شفافیت» قوای سه گانه
  • ابهامات بر سر مستثنی شدن قوه قضاییه، وزرا و هیات رئیسه مجلس از «شفافیت» قوای سه گانه
  • رحمانی فضلی: دولت ضعیف و قوی، هر کدام ۲۰ درصد کشور را عقب یا جلو می برند /بدون فضای باثبات نمی شود کاری کرد